TAIJI

Taiji (volledige naam is Taiji Quan) is een Chinese bewegingskunst die bestaat uit een reeks langzaam uitgevoerde bewegingen. Taiji Quan is gebaseerd op de Chinese vechtkunst (taiji=yin en yang in balans, quan=vuist) en wordt tegenwoordig vooral  beoefend ter bevordering van de gezondheid. Volgens de traditionele Chinese gezondheidsleer is qi (levensenergie) in ons lichaam de motor van ons lichaam en onze geest. Als wij gezond zijn stroomt de qi vrijelijk door de meridianen (soort  kanaaltjes) in ons lichaam. Blokkade van qi veroorzaakt ziekte, aandoeningen of stress. Met Taiji probeer je een vrije stroom van qi te bewerkstelligen om daarmee harmonie (is gezond zijn) te bereiken van lichaam en geest, van spanning en ontspanning en van jou en de omgeving . Qigong (qi=levensenergie, gong=vaardigheid aanleren), een andere vorm van cultiveren van qi, is onlosmakelijk verbonden met Taiji. Qigong is minder dynamisch dan Taiji en is makkelijker te leren.

Bewegen, ontspannen en focussen

Taiji en qigong kunnen nagenoeg door iedereen in zijn/haar eigen tempo en met zijn/haar mogelijkheden beoefend worden. De handvorm van de Chen stijl Taiji vereist wel enige fysieke conditie door de lage standen en explosieve bewegingen.

Behalve de weldadige invloed die Taiji heeft op de gezondheid is Taiji ook prachtig om te zien. Het idee iets van deze schoonheid zelf te kunnen verwezenlijken is toch heel bijzonder.

Kortom : leer bewegen als de wind, leer ontspannen in spanning, leer focussen in chaos. Verbeter je (lichamelijke en geestelijke) balans en flexibiliteit en versterk je spieren.

Deze wordt in een cursusvorm aangeboden, omdat het aanleren van een reeks vloeiende bewegingen achterelkaar lastig is wanneer er een grote diversiteit van niveaus in een taiji les is. Daarom vindt deze in een cursus vorm plaats met vaste deelnemers in een bepaalde periode.